Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2019

 

 

Palačov

V sobotu 14. prosince se konala pietní vzpomínka na zahynulé americké letce u pomníku v Palačově. Zde dopadl 17.12.1944 za pověstné „Krvavé neděle“ bombardér B-24J Liberator při střetu s německými stíhači. Čtyři členové osádky byli zabiti, zbytek se zachránil a byl zajat. Pomník byl kompletně opraven za přispění okolních obcí a města Nový Jičín. Vzpomínky jsme se zúčastnili spolu s občany okolních obcí. Přítomen byl i americký ambasador korvetní kapitán námořnictva Matthew Johnson.

 

 

 

Mjr. František Doležal

Uběhlo již 45 let od tragédie letounu MiG-21 končící smrtí pilota mjr. Františka Doležala. S nefunkčním letounem se mu podařilo přeletět poslední domy sídliště. Zachránil tak mnoho životů obyvatel Ostravy, ale nezachránil svůj. Čest jeho památce.

 

 

 

Den válečných veteránů

Vzpomínka na válečné veterány všech znepřátelených stran se uskutečnila přes městkou radnicí 11. listopadu.

 

 

 

Letecké muzeum Piešťany

29. října jsme konečně uskutečnili dlouho plánovaný zájezd do Leteckého muzea Piešťany. Jelikož bylo již po sezóně, ujal se nás jako průvodce bývalý kolega Pavel Buta, zaměstnanec muzea. Součástí letecké expozice je i pozemní bojová technika. Letecká expozice je rozsáhlá od kluzáků Honza, po MiG-29. Zakončením bylo v krásné letecké hospůdce s mnoha leteckými artefakty.

 

 

 

 

Výročí založení ČSR

Vzpomínka na založení republiky se konala 25. října u pomníku T. G. Masaryka před příborským gymnáziem. Podle účasti je zřejmé, že toto datum již skoro nikomu nic neříká. Nejpočetnější skupinou byli hudebníci. Členové zastupitelstva města (mimo starostu) asi řešili důležitější věci, nemluvě o naších učitelích a žácích škol nemluvě.

 

 

 

Kopřivnické poháry

Každým rokem pořádá Modelářský klub Apolo Kopřivnice soutěž plastikových modelů, které se účastní i Svaz letců Příbor. Letošním rokem jsme vybrali dva modeláře s modely sloužící v naší armádě. MiG-17 od Richarda Many a Spitfire LF Mk.IX od Jana Řapka. V soutěži o „Putovní pohár brig. gen. Zdeňka Škarvady“ zvítězil Ondřej Turek s modelem Hawker Hurricane Mk.I.

 

 

 

Setkání pluků

Společné každoroční setkání bývalých příslušníků obou pluků dislokovaných na letišti Mošnov 8.slp a 1. dopravního se uskutečnilo 19. října v Kulturním domě Příbor. Přes počáteční obavy o počtu se nás nakonec sešlo přes 150.

 

 

 

Kunovice

17. září se někteří naši členové, kteří nestihli loňský zájezd, zúčastnili společného zájezdu SL Přerov, Brno, Olomouc a Prostějov do Aircraft Indrustries Kunovice. Podnik s kazašským vlastnictvím obnovil výrobu L-410 a zahajuje výrobu modernizované verze L-410NG. Bylo nás kolem 70. Rozdělení muselo být provedeno do skupin. Někteří z nás létali, nebo jako technici obsluhovali tyto letouny a proto pro nás byla výroba zajímavá. Děkujeme průvodcům za zasvěcený výklad (nemohli si nic vymýšlet).

 

 

 

Výstava Sto let našeho letectva

12. června byla v muzeu Novojičínska v Příboře vernisáž výstavy „Sto let našeho letectva“. Výstava je společnou akcí Muzea Novojičínska - Příbor a Svazu letců Příbor z. s. Je rozdělena do dvou částí. Jednou částí je panelová výstava mapující celou historii našeho letectva od r. 1918. Druhou částí jsou výstavní exponáty vztahující se k letectvu. Musíme poděkovat Klubu plastikového modelářství APOLO Kopřivnice, kteří svými modely obsáhli celé stoleté období.

 

 

 

Uherský Brod

22. května jsou navštívili Zbrojovku Uherský Brod. Po velmi zajímavé prohlídce závodu, jsme měli možnost i vyzkoušet pevnost rukou a ostrý zrak na střelnici. Vyzkoušeli jsme si několik druhů pistolí, samopal a útočnou pušku. Podle konstatování pracovníků střelnice jsme prý skoro nic nezapomněli z vojenské profese.

 

 

 

Bradlo

Se smrtí Milana Rastislava Štefánka souvisí i vznik naší republiky. Na jeho počest byla podle návrhu Jurkoviče vybudována na vrcholu Bradla mohyla, Na pozvání Slovenského sväzu letcov a parašutistov Trenčín jsme se 15. května zúčastnili pietní vzpomínky. Život Štefánika nám opět přiblížil p. Uhrík. Na společném obědě jsme předali předsedovi odbočky Trenčín a našemu kolegovi Silvestru Kamenickému Pamětní list. Oplátkou jsme dostali pamětní medaili.

 

 

 

Olešnice

Zpáteční cestou z Jihlavy jsme se zastavili v Olešnici u hrobu našeho čestného člena gen. Zdeňka Škarvady. Čest jeho památce.

 

 

 

Jihlava

Nastal památný den 24. dubna, kdy jsme udělali velkou výpravu do Jihlavy. V malém závodě SKYLEADER se zde vyrábí klasickou metodou – nýtováním - krásná letadla. Výklad byl podrobný a naše zvědavost veliká. Vždyť jsme od fochu. Děkujeme pracovníkům za čas, který nám věnovali. Jako bonbónek byl umožněn let na trenažéru. Bylo vidět, že létání s MiG-21, nebo An-12 je trochu rozdílné od lehkého letadla.

 

 

 

Výroční schůze

23. února jsme se sešli na výroční schůzi SL Příbor. Jako hosty jsme přivítali gen. Jiřího Kubalu ze SL Přerov, kolegy ze SL Prostějov, kolegu P. Šenka z Apolo Kopřivnice, zástupce města Příbor - bývalého starostu ing. Bohuslava Majera a nového starostu Ing. Arch. Jana Malíka a paní Ivanku Šarvadovou. Byla přednesena zpráva o činnosti, finanční a kontrolní zpráva. Předsednictvo ocenilo medailí ke 100. výročí letectva město Příbor, bývalého starostu ing. Majera, Pavla Šenka a některé kolegy spolku. Paní Škarvadové byl předán certifikát k přijetí gen. Zdeňka Škarvady za našeho čestného člena in memoriam.

 

 

 

O poháry Luna Příbor

V prostorách SVČ Luna Příbor se 16. února konala soutěž plastikových modelů O Poháry Luna Příbor. Samostatnou kategorií byla vypsána soutěž o nejlepší letoun vyráběný naším průmyslem. Cenu získal Darek Giczewski (Polsko) za letoun Aero L-29 Delfín.

 

 

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk