Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2007

 

 

Valná hromada

Dne 1. prosince 2007 se konala Valná hromada naší odbočky, jíž se zúčastnila většina členů. Jako hosty jsme uvítali našeho vzácného příznivce gen. Zdeňka Škarvadu, starostu Příbora ing. Strakoše, za celostátní výbor SL byl přítomen ing. Macura, za modelářský klub Apolo Kopřivnice Pavel Šenk.

Zprávu o činnosti přednesl místopředseda Ladislav Jerguš, kde vyzdvihl aktivity odbočky při propagaci letectví v našem regionu. Byli také přijati tři noví členové odbočky. Zprávu zakončil blahopřáním gen. Škarvadovi k jeho významnému jubileu 90 let. Byl mu předán model letounu Spitfire, na kterém létal a který zhotovil náš člen Míra Kaderka. Po bouřlivém potlesku poděkoval pan generál slovy: "Je mi mezi vámi dobře, snad tu ještě nějaký čas budu". Po oficiální diskusi se rozproudila všeobecná debata, většinou zase o létání. Přejeme všem hlavně hodně zdraví a za rok zase všichni na shledanou!

 

 

 

Den válečných veteránů

Dne 9. listopadu 2007 se konala v Příboře a 11. listopadu 2007 v Kopřivnici vzpomínková akce u příležitosti Dne válečných veteránů. Členové naší odbočky se zúčastnily na obou z nich. Zástupci odbočky položili kytice u pomníku zahynulých letců v Příboře, pomníku padlých v první světové válce za školou a u pamětní desky na radnici. V Kopřivnici jsme se zúčastnily společně se zástupci města a Klubu rehabilitovaných. Z obou akcí je několik obrázků...

 

 

 

Kopřivnické poháry (veřejná modelářská soutěž, 27. října 2007)

Tak jako po několikáté i tento rok jsme vybrali z vystavených modelů ten, ke kterému máme nějaký vztah, bez ohledu na kvalitu provedení. Odměnou modeláře byla kromě diplomu a drobných dárků i návštěva skutečného leteckého simulátoru letounu L-410 s možností vyzkoušet si práci pilota. Návštěvy využili p. Bělíček, který byl odměněn na Beskyd Model Kit Show a nemohl se zúčastnit a p. Švéda, jehož model Tiger Moth jsme ocenili nyní. Technik simulátoru p. Pešek je provedl po celém příslušenství a osvětlil jednotlivé funkce celého simulátoru. Potom následovalo to hlavní – zasednutí do kokpitu, start, let a hlavně bezpečné přistání. Každý si to vychutnal na místě kapitána letounu. Že přistání bylo bezpečné a opět na letišti Mošnov je vidět ze spokojených tváří. Tak zase příště pro někoho jiného.

 

Foto č. 1: Pohled na vlastní kabinu. Obraz přistávací dráhy se promítá do výhledu.

Foto č. 2: Toto je zákulisí trenažéru s maketou letiště Mošnov. Pohled je snímán kamerou.

Foto č. 3 a 7: p. Radim Švéda

Foto č. 4: A takhle to vidí instruktor na kontrolním pracovišti. Aby to neměl pilot lehké, může mu instruktor nasimulovat přes šedesát závad. Od poruchy některého z přístrojů až po vysazení jednoho, nebo obou motorů. To se potom ždímá i košile! Korespondence je samozřejmě pouze v angličtině.

Foto č. 5, 6 a 8: p. Radim Bělíček

 

 

 

Nejen prací živ je člověk

Vzali jsme si z této lidové moudrosti poučení a proto jsme v rámci posilování kulturního povědomí navštívili zámek ve Vizovicích. Prohlídka se všem líbila, přestože bylo mimo sezonu a byla pěkná zima. Abychom posílili nejen mysl, ale i tělo, absolvovali jsme následně prohlídku vnitřku soudků ve vinném sklípku v Blatnici. Jelikož soudky bylo nutno pomoci trochu vyprázdnit, všichni se této náročné povinnosti zúčastnili. Nenechali jsme nic náhodě a práci jsme si zpříjemnili zpěvem písní za doprovodu harmoniky. Že jsme práci odváděli pořádně, dokazuje přiložená dokumentace...

 

 

 

18. setkání bývalých příslušníků 1. dopravního pluk

Dne 22. září 2007 se u příležitosti bývalého Dne letectva uskutečnilo naše již 18. setkání ve známé restauraci Mexiko, které bylo opět organizováno naší pobočkou SL. Jak už bývá zvykem, účast byla hojná. Celkem se nás sešlo - mimo hostů - 81. Z hostů byli přítomni gen. Škarvada – bývalý pilot 310. perutě RAF, bývalý náčelník krajského velitelství plk. Ing. Gluc, poslankyně parlamentu ČR JUDr. Šedivá, předseda SL ČR plk. Ing. Filip, místostarosta Příbora Ing. Majer a sestra plk. V. Vaňka, jehož jméno nese naše pobočka, paní Kulová .

V úvodu jsme vzpomněli minutou ticha kamarádů, kteří se od posledního setkání odebrali do leteckého nebe. Tlumočily se pozdravy těch, kteří se již pro nemoc, nebo jiné povinnosti nemohli zúčastnit. Následovalo společné focení všech a potom jednotlivých odborností. Po obědě se rozproudila u vínečka živá diskuse. Většinou se opět u pilotů létalo a techniků spravovalo a vzpomínalo na průšvihy, které jsou už naštěstí promlčené. Nezapomnělo se jako vždy ani na nemoci a jejich amatérské léčení. Zjistilo se, že se každý stále otočí za pěknou holkou a tudíž to s naším životem není tak zlé. Všichni jsme se v pozdějších hodinách rozcházeli bez újmy na zdraví s tím, že za rok se opět shledáme.

Pro kolegy, kteří se nemohli zúčastnit je přiloženo pár fotografií. Je zhotoveno CD ze setkání 2006 a 2007. Kdo by měl zájem, kontaktujte nás na známých adresách.

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk