Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2014

 

 

Konec roku

Konec roku jsme oslavili z důvodu menšího prostoru na dvě skupiny. "Holky" pozdravila místostarostka Mgr. Forišková a nás starosta Bohuslav Majer. Všichni se ve zdraví dožili nového roku.

 

 

 

Palačov - Suchdol nad Odrou

I v tomto roce jsme uctili vzpomínku na Bitvu nad Moravou u pomníčku amerických letců v Palačově. Součástí vzpomínky byla i nově doplněná expozice Leteckého muzea v Suchdole nad Odrou. Velkým tahákem byl vykopaný motor BMW 801 a jako puzzle poskládaný vykopaný trup s částí křídel FW-190. Práce na "skládačce" trvala 8 let.

 

 

 

Jubilant

V listopadu oslavil další člen naší odbočky sedmdesátiny. Je jím ing. Jaroslav Jurek. Přejeme mu hlavně pevné zdraví a pevnou mysliveckou ruku.

 

 

 

mjr. František Doležal

12. listopadu 2014 uplynulo 40 let od tragické havárie mjr. Františka Doležala. Neovladatelný letoun MiG-21 ještě dovedl mimo sídliště v Ostravě Staré Bělé, ale na osobní záchranu bylo již pozdě. Jeho čin patří mezi 17 nejvíce hodnocených hrdinských činů. Pietního aktu se účastnila i vdova po Františku Doležalovi. Naše odbočka předala děkovný diplom p. Dlouhému za dlouholetou péči o památník. P. Kaplanem nám byly předány drobné pozůstatky letounu, které po letech našel.

 

 

 

Kopřivnické poháry

Naše odbočka jako každý rok se účastnila kitařské soutěže Kopřivnické poháry, tentokráte konané 25. října. Paní Ivanka Škarvadová, vdova po gen. Zdeňku Škarvadovi předala putovní pohár Zdeňka Škarvady za nejlepší model spojeneckého válečného letounu v bavách RAF Pavlu Kloučkovi z Liberce. Jeho bratr Milan Klouček pak od nás získal cenu za nejhezčí Čs. letoun a to An-24V.

 

 

 

25. setkání

Tento rok jsme se po pětadvacáté sešli až 11. října v počtu 60 bývalých příslušníků 1. dopravního pluku. Zde jenom pár obrázků. K dispozici je CD s asi 170 momentkami. Zájemci se mohou obrátit na náš mail.

 

 

 

50. výročí tragédie na Hůrce

Dne 23. srpna 2014 jsme vzpomenuli 50. výročí největší tragedie v historii našeho dopravního pluku. Na vrcholu kopce Hůrka za nepříznivého počasí zde zahynula osádka Il-14 a cestující při návratu z opraven v Přerově na letiště Mošnov. Pomníček jsme osadili novou pamětní deskou. Děkujeme starostovi Jeseníku a předsedovi osadního výboru p. Glogarovi za zajištění účasti občanů, dále Sboru dobrovolných hasičů a Myslivcům. Děkujeme za seznámení s historií a aktivitami obce Hůrky a za pohoštění.

 

 

 

Olešnice

Ostatky našeho kolegy brig. gen. Zdeňka Škarvady spočinuly v rodinné hrobce v obci Olešnice, kterou jsme 10. srpna navštívili...

 

 

 

Výstava k výročí Velké války

Ve spolupráci s Městskou knihovnou Kopřivnice jsme přichystali do prostor čítárny v Kulturním domě Kopřivnice výstavu Jak velká válka dala letcům křídla, která byla k vidění po celý květen.

 

 

 

Křest knihy o Legionářích

Součástí výstavy Velká válka v muzeu Nového Jičína na Žerotínském zámku, byl 22. května i křest druhého dílu knihy Legionáři Novojičínska autorů Václava Langera a Bohumila Vlacha.

 

 

 

Nová klubovna

Máme novou klubovnu! Město Příbor nám umožnilo využít prostory bývalé školy pro přemístění našeho klubu. Prostory jsme si sami upravili. Děkujeme městu za tuto možnost. Scházíme se tak jako dříve, každé úterý bez ohledu na počasí od 14:00 hodin. Sídlíme tak nyní v SVČ Luna na ul. Dukelská.

 

 

 

Jubilanti

Letos z kraje roku se významných jubileí dožili Zdeněk Pařízek - 80 let a František Pavelčík - 70 let. Gratulujeme!

 

 

 

Valná hromada

1. března 2014 se konala Valná hromada naší odbočky. Předmětem diskuse bylo téma jak dál v existenci SL. Zasedání se zúčastnil starosta Příbora ing. Strakoš a zástupce obce Hůrka p. Glogar.

 

 

 

O poháry Luna Příbor

15. února 2014 se konala soutěž plastikových modelů v SVČ Luna Příbor. Odměnu v podobě návštěvy leteckého simulátoru vrtulníku Mi-171 na letišti v Mošnov získal Libor Špůrek.

 

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk