Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2013

 

 

Naši jubilanti

V roce 2013 se (kromě jiných) dožili významných jubileí: 7. září - 70 let Štefan Lámer, 17. září - 60let Ruda Ripčík, 23. září - 50let Leoš Šmíd, 10. prosince - 80 let Jirka Ondráček, 11. prosince - 85 let Ambrož Viglašský, 15. prosince - 70 let Tomáš Richter, 18. prosince - 80 let Karel Petr, 29. prosince - 60 let Honza Špaček. Gratulujeme!

 

 

Konec roku

27. prosince jsme zakončili rok 2013 malým posezením v klubovně.

 

 

 

Palačov

14. prosince 2013 se každoročně koná vzpomínkové setkání v Palačově u pomníku zahynulých amerických letců při "Bitvě nad Moravou". Fotografie předešlého vzhledu památníku poskytl p. Jarnot z fotoklubu Příbor.

 

 

 

Konference

20. listopadu 2013 se konala na Univerzitě obrany v Brně konference k 95. výročí vzniku SL.

 

 

 

ZŠ gen. Škarvady

13. listopadu 2013 byla pojmenována v Ostravě-Porubě Základní škola po brig. gen. Zdeňku Škavadovi.

 

 

 

Kopřivnické poháry

19. října 2013 se konala pravidelná soutěž plastikových modelů Kopřivnické poháry. Naší odbočkou byla vyhlášena nová disciplína - O putovní pohár brig. gen. Zdeňka Škarvady. Soutěže se účastní modeláři s modely Spitfire a Hurricane. Držitelem poháru pro letošní rok se stal Dušan Ritz, kterému pohár předala vdova po Zdeňkovi Škarvadovi, Ivanka Škarvadová. V soutěži o letoun ve službě našeho letectva zvítězil Petr Mikloš, který se proletěl se synem na simulátorech v Mošnově.

 

 

 

Setkání 1. dvlp

27. září 2013 se opět po roce setkali bývalí příslušníci 1. dopravního pluku. Celkem se nás sešlo 71. Za rok zase na shledanou.

 

 

 

Žilina

24. srpna jsme byli pozváni na slavnostní akt, pojmenování nové ulice v obci Žilina u Nového Jičína po plk. Holnovi, pilotovi RAF.

 

 

 

Hůrka

22. srpna 2013 jsme jako každý rok navštívili památníček našich zahynulých kolegů v obci Hůrka. Za obec se zúčastnil i předseda osadního výboru p. Glogar.

 

 

 

Hradec nad Moravicí

Dne 12. července 2013 jsme na pozvání Ing. Jindřicha Skařupy navštívili pomníček našich kolegů kpt. Ing. Jaroslava Krafky a por. Ing. Vojtěcha Valáška, kteří v tento den v roce 1983 tragicky zahynuli na tomto místě. Ing. Skařupa upravil okolí pomníčku, který je na jeho pozemku a o který dlouhodobě pečuje. Děkujeme mu za péči i pozvání.

 

 

 

Rozloučení s generálem Škarvadou

Všem dáváme na vědomí, že nás navždy opustil náš člen, brig, gen. Zdeněk Škarvada. Zůstane v našich vzpomínkách jako výjimečný člověk a kamarád se stále optimistickým pohledem na svět. Prožili jsme s ním mnoho krásných chvil. Jeho životní příběh nám bude stále připomínat jeho kniha: "Nikdy se nevzdávat". Čest jeho památce...

 

 

 

Jubilanti

Josef Szobi dosáhl ve zdraví krásného věku 80let. Všichni si jej spojujeme s předváděcí skupinou letounů L-410, jedinou skupinou dopravních letounů na světě, známé jako "Szobi kvartet", který založil a následně koučoval.

Míra Moudrý dosáhl také věku 80 let. Je autorem knihy "1. dopravní letecký pluk". Přejeme mu ještě mnoho plodných dnů.

Vladimír Hanák je stejný pamětník s dosaženými 80 lety. Přejeme mu v jeho zálibě ještě mnoho pěkných fotek.

Nejmladší Olda Frýdecký dosáhl 65 let. Dosud je aktivním instruktorem na trenažéru L-410.

 

 

 

Bradlo

Na pozvání Slovenského Svazu letců se zúčastnila naše delegace vzpomínkové slavnosti k výročí M. R. Štefánka na mohyle na Bradle. Za pozvání a připravení zajímavého programu děkujeme předsedovi trenčínské odbočky Silvovi Kamenickému a průvodci celým dnem mgr. P. P. Uhlíkovi.

 

 

 

Generál Hlaďo

Naši zástupci se účastnili 7. května 2013 uctění památky - 100 let od narození novojičínského rodáka gen. Jaroslava Hlaďa na hřbitově v Novém Jičíně.

 

 

 

Beskyd Model Kit Show

Jako každým rokem jsme navštívili výstavu modelů Kit Show v Kopřivnici.

 

 

 

Osmička - setkání

Za opětně velké snahy Jany Žídkové a Mirky Tomašulové se sešel 4. května 2013 Osmý stíhací letecký pluk. Ze setkání bude opět pořízeno DVD. Kdo nebyl přítomen a chtěl by vidět své bývalé kolegy na fotkách, může kontaktovat naši odbočku.

 

 

 

Osvobození Ostravy a Příbora

Položením kytic jsme uctili památku padlých v druhé světové válce v Ostravě a Příboře při osvobozování těchto měst.

 

 

 

Frýdek-Místek

28. dubna 2013 jsme se účastnili vernisáže výstavy ve na Frýdeckém hradě nazvané Léta létání. Výstavu připravil spolu s pracovníky muzea náš člen František Pavelčík. Zachycuje život od počátku do současné doby na blízkých regionálních letištích. Součástí jsou i modely, letecké přístroje a některé díly letounů.

 

 

 

Pepa Krause

Naši odbočku representoval při pietních akcích v Buchlovicích, na Ploštině v Prlově a dalších místech Pepa Krause.

 

 

 

Valná hromada

Dne 23. února 2013 se uskutečnila Valná hromada naší odbočky. Již jako náš řádný člen se jí účastnil brig. gen. Zdeněk Škarvada, místostarostka Příbora p. Forišková, zástupce voj. Velitelství Ostrava a předseda SLČR Dr. Rampula.

 

 

 

O poháry Luna Příbor

Příborští modeláři vystavovali výsledky své práce, našeho vítěze jsme odměnili.

 

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk