Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2015

 

 

Suchdol nad Odrou

Jako každý rok jsme uctili památku zahynulých letců z Bitvy nad Moravou u pomníku v Palačově. Pokračováním byla i návštěva Leteckého muzea v Suchdole. Každým rokem jsou zde nové vykopávky.

 

 

 

Sjezd SL ČR

V Olomouci se uskutečnil dlouho odkládaný sjezd SL ČR. Snad nové vedení vyvede Svaz z krize minulých let. Byly zde projednáno i postavení všech odboček s právním začleněním podle nového zákoníku. Bylo potvrzeno, že naše odbočka se stane podřízeným spolkem. S tím souvisí nejen změna stanov, ale i změna názvu a našeho znaku.

 

 

 

Den válečných veteránů

Vzpomínku na zahynulé vojáky ve válkách připomíná Den veteránů. Takovéto vzpomínky se symbolem vlčího máku jsme se zúčastnili i v Příboře.

 

 

 

Kopřivnické poháry

24. října se uskutečnila tradiční kitařská soutěž Kopřivnické poháry 2015. Putovní pohár gen. Zdeňka Škarvadovy za Spitfire Mk.VIII předala vítězi, Henrichu Hankovi, Ivanka Škarvadová. Cenu SL Příbor získal model B-534 a jeho autor, Pavel Huryta, krásnou odměnu - let na skutečném leteckém simulátoru.

 

 

 

Návštěva simulátoru

U příležitosti konání Kopřivnických pohárů si den před jejich konáním mohl zalétat na vrtulníkovém simulátoru Mi-171 výherce minulého ročníku soutěže, Pavel Klouček, spolu se svými kamarády. Snad se mu splnil jeden sen.

 

 

 

70 let 8. slp

10. října oslavil druhý letecký útvar (stíhací pluk) dislokovaný na letišti Mošnov 70 let od svého vzniku 28. října 1945. U této příležitosti se sešlo přes 240 jejich bývalých příslušníků. Byla zde také pokřtěna nová kniha o historii tohoto útvaru. Pro zájemce je k dispozici DVD s videozáznamem a fotkami z tohoto setkání (informace na naší e-mailové adrese).

 

 

 

26. setkání

12 září se uskutečnilo již 26. setkání příslušníků 1. dvlp. Menší účast byla dána i vynuceným brzkým termínem konání. Přesto se účastníci dobře pobavili. V dubu 2016 oslavíme 70 roků od založení tohoto útvaru. Chystáme na duben příštího roku dlouhodobou výstavu v příborském muzeu k historii obou pluků sloužících na letišti Mošnov.

 

 

 

Hůrka

Jako každým rokem jsme i letos 22. srpna zavzpomínali na největší tragédili v historii 1. dvlp a to katastrofu letounu Il-14 na vrcholku kopce Hůrka, kde zahynulo 10 našich příslušníků.

 

 

 

Oslavy osvobození

Během Oslav osvobození Příbora 4. května 1945 se uskutečnila i výstava fotografií před radnicí.

 

 

 

Jubilanti

V roce 2015 se dožili jubilea prozatím dva naši kolegové. Pepa Pešek 75 let a Oskar Roš 80. Oběma blahopřejeme a přejeme hlavně zdraví.

 

 

 

Akademie třetího věku

V průběhu minulého roku jsme připravili pro Akademii třetího věku pořádanou Městskou knihovnou Kopřivnice sérii přednášek Historie a současnost letectví. Obsahem byla historie světového a československého letectví, letecké motory, konstrukce letounů, aerodynamika letu, letecké navigace, letecké palubní přístroje a historie Čs. legií. Cyklus byl zakončen vzpomínkami z leteckého života. Odměnou za pozornost, někdy dosti náročných témat, byla návštěva leteckých trenažérů L-410 a Mi-171 na letišti Mošnov. Jako lektoři přenášeli Čestmír Šedivý, Libor Halamíček, Olda Frýdecký, Ladislav Jerguš, Bohumil Vlach a Jaroslav Janečka.

 

 

 

O poháry Luna Příbor

Letošní soutěž modelářů v  SVČ Luna měla poněkud menší účast, ale vystavené modely měly přesto vysokou úroveň. Naši kategorii tentokrát vyhrál kit Avie BH-9 od Petra Marka z Frýdku-Místku.

 

 

 

Valná hromada

31. ledna 2015 jsme provedli bilanci práce za uplynulý rok na Výroční valné hromadě. Zprávu přednesl předseda odbočky Čestmír Šedivý. O další budoucnosti SL informoval host a předseda SL gen. Jiří Kubala. Za odbočku Olomouc nás pozdravil předseda odbočky Jirka Macura. O plánech města informoval starosta Příbora Bohuslav Majer.

 

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk